КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

"Третій Черкаський міський центр первинної медико санітарної допомоги"

Коронавіруси

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому.

 Клінічні ознаки та симптоми вірусної пневмонії:

• підвищення температури;

• ускладнення дихання;

• рентгенограма грудної клітини показує двосторонні інфільтративні ураження обох легень.

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкої громадськості щодо зменшення впливу та передачі ГРВІ:

• часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

• під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Використану хустку варто негайно викинути та помити руки;

• уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

• якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

• відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникайте контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;

• не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Із сирим м’ясом, молоком тощо слід поводитися обережно.

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендують звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

 

Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19

 

  Станом на 4 березня 2020 року у світі зареєстровано  93 160  лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  3 198  - летальні. Одужало вже 50 690 осіб.

   На території Європейського регіону ВООЗ у 34 країні зареєстровано 3365 випадків захворювання COVID-19 та 85 летальних випадків (Італія - 2 502, Німеччина - 196, Франція - 212, Іспанія - 151, Великобританія - 56, Хорватія - 9, Австрія - 18, Росія - 3,  Фінляндія - 7, Швеція - 24, Ізраїль - 12, Швейцарія - 307, Греція - 7, Грузія - 3, Норвегія - 33, Румунія - 3, Азербайджан - 3, Нідерланди - 28, Данія - 8, Чехія- 5, Португалія - 2, Бельгія - 8, Ісландія - 18, Сан-Маріно - 9, Монако, Північна Македонія, Естонія, Вірменія, Ірландія, Литва, Андорра, Люксембург, Білорусь, Україна - по одному випадку).

   В Україні підтверджено перший випадок COVID-2019.  Хворобу виявлено у чоловіка в Чернівецькій області, який з дружиною повернулися з подорожі в Італію, почувався погано. Дружина хворого як контактна особа знаходиться під самоізоляцією вдома. За нею встановлено медичне спостереження. Чоловік госпіталізований, ізольований та знаходиться під медичним наглядом. Зразок матеріалу відібраного від захворілого відправлено для остаточного підтвердження до Лондона. В області відповідні фахівці здійснюють увесь спектр протиепідемічних заходів та відстеження контактів.

  Нагадаємо, що з 20-ї години 24 лютого у всіх людей, хто приїжджатиме з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла.

   Відповідно до даних ВООЗ вірус, який викликає захворювання COVID-19 називається SARS-CoV-2.

   Найбільш ймовірними природними резервуарами для SARS-CoV-2 є кажани, але вважається, що вірус подолав видовий бар'єр для людини від іншої проміжної тварини-господаря. Цими проміжними тваринами-господарями можуть бути домашні, дикі або одомашнені дикі тварини, яких ще не ідентифіковано.

   В цілому, коронавіруси дуже стабільні в замороженому стані згідно з дослідженнями інших коронавірусів, які показали виживання до двох років при -20 ° C. Дослідження, проведені на SARS-CoV і MERS-CoV, показують, що ці віруси можуть зберігатися на різних поверхнях протягом декількох днів в залежності від комбінації параметрів, таких як температура, вологість і світло.

  Наприклад, при температурі охолодження (4°C) MERS-CoV може залишатися життєздатним до 72 годин. Сучасні дані про інші штами коронавірусів показують, що, хоча коронавіруси, мабуть, стабільні при низьких і заморожуючих температурах протягом визначеного періоду, гігієна харчових продуктів і належні методи забезпечення безпеки харчових продуктів можуть запобігти їх передачі через продукти харчування. Зокрема, коронавіруси є термолабільними, що означає, що вони чутливі до нормальної температури приготування (70°C). Тому, як правило, слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, сирим молоком або сирими органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення сирої їжі.

   Тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:

• Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.

• Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.

• Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.

• Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

1. часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;

2. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

3. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

4. не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

За інформацією МОЗ України.

КНП « Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я»

 

Новий коронавірус із Китаю. Які симптоми, як вберегтися від можливого зараження.

 У грудні 2019 року в 12-мільйонному Ухані, одному із найбільш густонаселених міст центрального Китаю, зафіксували спалах пневмонії, яку викликав невідомий збудник. Тепер він потрапив до Таїланду, Японії, Південної Кореї та США. Вже на початку січня китайські дослідники виявилиновий коронавірус, який і спричинив незрозумілу хворобу. Станом на 22 січня зареєстровано 448 лабораторно підтверджених випадків захворювання, 17 померли. Виявилося, що випадки захворювання пов’язані з торговцями уханського ринку, які продавали живу рибу, тварин та птахів.

Коронавірус — це назва цілого «сімейства» вірусів, які отримали свою назву від специфічної форми. Раніше його асоціювали переважно із захворюваннями тварин. Та з’ясувалось, що коронавірус може вражати і людей. Здебільшого він викликає хвороби дихальних шляхів різної тяжкості. Переважно коронавірус передається від тварин до людей. Але китайські вчені кажуть, що новий вірус може передаватися і від людини до людини. Вірус підступний тим, що спершу коронавірус може мати кишкову форму, а потім перетворитися на респіраторну. Симптоми вірусу на перший погляд, подібні до застуди, грипу або — у більш важких випадках — запалення легень. Це висока температура, утруднення дихання, ураження дихальних шляхів та легень. Вважається, що інкубаційний період вірусу, тобто зараження до появи симптомів, становить близько двох тижнів. Однозначно, більше шансів захворіти має той, хто нещодавно був в Ухані або контактували з хворими. Аби заразитися, достатньо перебувати з хворим в одній кімнаті без належних засобів індивідуального захисту — рукавичок, респіратора.

На основі наявних доказів та інформації Всесвітня організація охорони здоров’ярозробила перелік рекомендацій для населення щодо профілактики зараження коронавірусом. У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

- уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;

- мийте руки з милом після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;

- уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;

- не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;

- уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинами предметів магазину чи зооринку;

- уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м'ясо, м'ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

Рекомендації для груп ризику.Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримуватися таких правил:

- дотримуйтеся особистої гігієни;

- використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

- уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте засоби індивідуального захисту;

- мийте та дезінфікуйте засоби індивідуального захисту щоденно або використовуйте одноразові;

- мийте та дезінфікуйте спорядження щоденно;

- зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки на роботі у спеціально відведеному місці для попередження можливого інфікування через них інших осіб;

- дотримуйтеся правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;

- інформуйте відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.

Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

- уникати тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;

- часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;

- уникати тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;

- люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.

 

 

 

 

.

КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я»

 

 

 

 

Copyright © 2020 - IMC | All rights reserved